Виктор Орбан обвини ЕС в шантаж

    Като налага  допълнителни политически условия за заем на Унгария, Европейският съюз се занимава с шантаж. Това, както пише порталът portfolio.hu, е заявил министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Според Bloomberg, той също така е обявил, че Унгария може да даде  ЕС на Европейския съд.

    Унгария  поиска  от Международния валутен фонд и ЕС заем в размер на 15-20 млрд. евро през ноември 2011. Това се случи, след като местната валута падна до исторически минимум спрямо еврото и цената на кредитите за Унгария, обратно, се  увеличи  драстично. Досега въпросът за кредита не е разрешен.

    МВФ и ЕС по-рано заявиха, че   не са против заема. Орбан подчерта, че Международният валутен фонд (МВФ) е решил да даде пари за Унгария  без никакви допълнителни икономически условия, но в ЕС размислят да задължат Унгария да проведе няколко реформи, като например в съдебната власт. Това съобщава Agence France-Presse.

    Виктор Орбан е известен, че през последните години  проведе в Унгария няколко реформи, които са в противоречие с правилата на ЕС. В частност, той предложи фактически да подчини на  правителството Централната банка, ограничи свободата на пресата и наложи изключително жестоки данъци на  финансовите институции. Благодарение на тези реформи  преговорите за заеми от началото на 2012 г. са в застой. През февруари  Европейската комисия предложи да се лиши Унгария от други плащания, които са от ЕС.

    Според унгарската преса на 23 април  Виктор Орбан трябва да се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. От Европейската комисия обаче твърдят, че срещата все още не е определена. Последно Барозу и Орбан се срещнаха през януари.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *