Ваксина предпазва от инфаркт

    По време на конференцията  Frontiers in CardioVascular Biology, проведена в Кралския колеж в Лондон (Imperial College London), учените заявиха, че инфарктът може да бъде предотвратен с ваксина. Според тях, тя ще помогне в борбата срещу основните причини за сърдечно-съдови заболявания. Ваксина под формата на инжекция ще бъде готова до пет години, пише The Telegraph.

    Независими експерти наричат ваксината „обещаваща“ и твърдят, че е в състояние да предотврати натрупването на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове, хранещи сърцето, които се  стесняват и в резултат се нарушава притока на кръв. Пълно запушване на притока на кръв води до сърдечен удар. Според учените, това е първият инструмент, който действа върху причината на заболяването, а не върху следствието.

    „Ваксината   вероятно ще бъде тествана върху хора с висок риск от сърдечен удар.  Тя може да бъде допълнение към лечението, което сега се прилага на болните“ – казва професор   Ян Нилсон от Lund University в Швеция. ).

    Според него медикаментите, които понижават кръвното налягане, и които обикновено се препоръчват на пациентите,   намаляват риска от инфаркт и инсулт с 40%. Новата ваксина CVX-210,  тествана успешно при мишки, намалява вероятността от натрупване на мазнини с 60-70% и предпазва кръвоносните съдове от възпаление. Но засега тя не е получила одобрение от регулаторните органи за клинични изпитвания върху хора.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *