Милитаризация на киберпространството: борбата за световно господство е в онлайн режим

    Британският студент  Джонатан Millican, който спечели шампионата по киберсигурност Cyber Security Challenge, е „малък играч в глобалната игра“, пише „Гардиън“. Сега той вече има нещо общо с идеологическата борба за бъдещето на интернет и методите, използвани от участниците в държавните конфликти през XXI век.

    „Запазилата се суперсила от Студената война, САЩ, се опитва  да навакса с набиращото сила чудовище, Китай, в сфера, в която Пекин има явно предимство – в киберпространството“, – пише авторът Ник Хопкинс.

    Експертите вярват, че в Китай има не  по-малко  „киберджедаи“, отколкото в  САЩ инженери, и някои от тях, с подкрепата на държавата, редовно разбиват мрежите на западните правителства и компании, като крадат важни данни, научавайки важни отбранителни тайни и подлагат на опасност компютърни системи,  също така търсейки  уязвимости в енергийните обекти.

    Мащабът на това, което се случва,  едва сега се осъзнава, САЩ и Великобритания се опитват трескаво да си възвърнат загубената територия. Един от важните начини за укрепване на отбраната на Запада е създаването на армия от компютърни специалисти  за   защита на  системите, подложени на атака.

    Ето защо   Обединеното кралство започна през 2011 г. съревнованието  Cyber Security Challenge, и именно поради това правителственият център за съобщения GCHQ, който излезе на преден план в тази нова борба за глобално влияние, се  интересува от такива участници като Миликан.

    Широкото използване на интернет, където ние почти изцяло разчитаме на компютърни системи в ежедневния си живот, отвори безкрайни възможности за крадци, шпиони и вандали.

    И докато този процес продължава, отговорът вече е даден. Кореспондентът на „Гардиън“ разговаря с висши представители американското и британското  правителство, както и с експерти от независими изследователски институти в Лондон, Вашингтон и Сан Франциско, които са на мнение, че Западът се опитва да приеме по-агресивен подход към този безпрецедентен проблем. Залогът изведнъж   стана много висок.

    През последната година и половина са били приложени  концентрирани усилия за определяне на безмилостното  естеството на ежедневните атаки срещу фирми и държавни агенции. Според администрацията на Обама, 60% от малките фирми, подложени на хакерски атаки, са фалирали и интелектуална собственост на стойност милиарди долари, е била  открадната от индустрията, включително и от отбранителни проекти на водещите изпълнители.

    Франк Силуфо, специален помощник на президента Джордж У. Буш по националните въпроси на сигурността по време на атаките от 11 септември, заяви: „В Киберпространството  ние сме на същото място, където контратеросристичното общество бе на 12 септември  2001 г.“

    „Аз дойдох до заключение, че ние не може да се  изолираме повече от този проблем.  Трябва да заговорим за  офанзивни възможности за борба с тези престъпници. Аз мисля, че в бъдеще  ще бъде невъзможна   война без киберизмерения … това е факт..“ – добави той.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *