Posted inБез категория

Пентагонът симулира война с Иран

Американското военно командване е провело през   двуседмични виртуални учения  Internal Look  (Вътрешен поглед), в които с подробности е симулирана израелска атака срещу Иран и последвалите събития. Това пише „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на свои източници в Пентагона.

Генералите и адмиралите са стигнали до заключението, че израелски удар по иранските ядрени обекти почти неизбежно ще  доведе до въвличане в конфликта на Съединените щати и  до смъртта на стотици американци.

Историята, моделирана от американската армия, се е развивала така:

Израел без да предупреждава никого, нанася въздушни удари срещу ирански ядрени съоръжения. Отговорът на иранците е серия от  нападения на кораби на САЩ в Персийския залив. Една от иранските ракети попада в  целта, убивайки над 200 моряци, което, от своя страна, предизвика реакция на Пети флот: неговата авиация извършва бомбардировки на ядрените съоръжения и атакува военните.

В това упражнение участниците стигат до заключението, че нанапълно да спрат иранската ядрена програма, САЩ и Израел не са в състояние. Единственото нещо, което те могат да постигнат – е да я върнат назад няколко години.

Участниците в ученията  и тези, които се запознали с резултатите от тях, са стигнали до извода, че резултатите от войната ще бъдат много съмнителни, а загубите може да са много сериозни. Освен това всички източници на изданието отбелязват, че в една истинска война  последствията  вероятно ще са напълно непредсказуеми.

Както по-рано се съобщаваше, Израел многократно е заявявал намерението си по всякакъв начин да   спре ядрената програма на Иран. Правителството на САЩ с тази цел е съгласно, но категорично  се противопоставя на използването на военна сила, поне на този етап.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *