„Свят без котки? Той ще е ад!“

Нашествие на мишки, ръст на болести, все повече  диви хищници – това са някои тревожни резултати от симулация, проведена от ветеринаря Алън Бек,   за да разбере как ще се промени света, ако всички домашни котки изчезнат, пише Сара Fikochelli на уебсайта на вестник „La Repubblica.„Ветеринарят Алън Бек, директор на Центъра за научни изследвания в областта на отношенията между хора и животни от   American Purdue University, е провел проучване, за да разбере  какъв ще стане света ако изведнъж всички котки, тези грациозни животни, изчезнат“ – се казва публикацията.

Според данните  събрани от Бек, светът щеше да е много по-зле, отколкото сега. Той щеше да е замърсен от гризачи и дребни влечуги, особено в големите градове. „Котките са от съществено значение за поддържане на контрола върху разпространението  на тези животни“, обяснява изследователят.

В един свят без тези животни не само ще има много гризачи и болести – той ще е „по-беден  от човешка гледна точка“,  отбелязва Соня Кампа, консултант по навиците на котките.
„Котките с тяхната способност да се сприятеляват и да не губят независимост ни позволяват да се чувстваме обичани. Също така е доказано, че в тяхното общество се увеличава нашето себеуважение“, – казва тя.

„Според  проучване, проведено през 1979 г. на новозеландски остров, след като котките  изчезнали, мишките за няколко години се е увеличили четирикратно. Това господство на гризачите води до  катастрофални последици за околната среда. На  този остров, по-специално, намалял броя на птиците, чиито яйца са любимият деликатес за плъхове и мишки, като най-засегнатите били чайките „- пише авторът.

„Излиза че ако изчезнат всичките 220 милиона домашни котки, ще започне постоянно намаляване на броя на лебеди, патици и чайки. Вероятно ще започне да расте броят на хищниците, лисици и вълци, които, като котката, се хранят с малки гризачи. Светът без котки ще бъде неспокойно място,“ – фантазира авторът.

loading...

Post Comment