„Газпром“ свали цените за пет страни от ЕС. България не е сред тях

    „Газпром експорт“ коригира договорните цени  за редица на европейски  потребители  „отчитайки развитието на газовия пазар в Европа и ситуацията икономиката и енергетиката на отделните европейски държави“, – обяви заместник-председателят на „Газпром“ и генерален  директор на „Газпром експорт“ Александър Медведев.

    Според него  документите  от края на миналата и  началото на тази година,  са подписани  с френската GDF Suez, немската Wingas, словашката SPP, италианската  Sinergie Italiane и австрийската EconGas. Тези потребители доставят около 25% от руския   газ за  Западна Европа.

    „Газпром“  „значително е намалил цената на природния газ“, посочват за Ройтерс източници  близки до преговорите от  Sinergie Italiane.

    Wingas, GDF Suez, SPP и EconGas засега не коментират ситуацията.

    В “ Газпром Експорт“ отказват да дадат подробности за преразглеждане на формулата за ценообразуване за европейските компании, позовавайки се на търговската тайна.

    Текущата цена на газа на спот пазара е $ 285 за хиляда кубически метра, а средната цена на газ реализирана от  руския газов монополист е значително по-висока –  $ 475, отбелязва Денис Борисов от Номос банка.

    Договорните цени на „Газпром“  обикновено са обвързани с котировките на нефта или петролните продукти. Според правителствената статистика в Германия, през октомври миналата година   руският газ е струвал на границата на страната със 140 долара щатски долара повече от газа на други износители, напомня  директорът на  East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.  „За съжаление „Газпром“ не изпреварва, а се опитва да догонва конкурентите, и затова ще остане сред догонващите, докато не изработи  нова стратегия“ – казва той.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *