България ще изразходва два милиарда долара за отбрана

    Министерство на отбраната на България обяви програма за  превъоръжаване за следващите десет години, съобщава Bloomberg. В рамките на програмата се планира закупуването на нови оръжия и оборудване, които отговарят на стандартите на НАТО.
    За тази цел са заделени два милиaрда долара.

    В  програмата са очертани 13-те приоритетни проекти, най-важният от които е покупката на осем нови многоцелеви изтребители. Както  пояснява ИТАР-ТАСС, за закупуване на нови самолети се планира да бъде похарчена около половината от тази сума.

    Основните кандидати за покупката са американските изтребители F-16C/D Fighting Falcon,, шведският JAS 39C / D Gripen NG и европейският  Typhoon. В Българското министерство на отбраната ще изберат самолетите през 2012 година.

    До  2020 г. годишните военни разходи в България ще се запазят на ниво 1,5% от БВП. Част от парите България възнамерява да получи като  военна помощ от Съединените щати.

    Както се очаква , размерът на помощта ще бъде около сто милиона долара. Част от тази сума ще бъде изразходвана за модернизиране   фрегатите клас „Дръзки“, които ще бъдат оборудвани с  новата  противоракетна система земя-земя с ракети с   хоризонтален обсег.

    Освен това България възнамерява да удължи живота на вече съществуващите  изтребители МиГ-29 до  2025-2030 г. През февруари 2011 г. бе съобщено, че Министерството на отбраната на България обяви търсене на информация за доставка на нови или втора употреба, изтребители, които ще заменят старите съветски МиГ-29е.
    В момента ВВС на България има  16 такива самолети.

    България редовно   намалява военните си разходи през последните няколко години. Ако през 2008 г. страната е има разходи  за отбрана  2,4% от БВП, през 2010 г. тази цифра е намалена на 1,74 на сто, а през 2011 г. – до 1,3%.

    Предимно чрез намаляване на военните разходи страната успява да намали бюджетнис си дефицит от 3,9% през 2010 г. до 2,5 процента през 2011 година. България е член на НАТО от 2004 г. насам и в съответствие с ангажиментите на съюза трябва да  харчи  за отбрана    не по-малко от два процента от БВП.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *