Posted inБез категория

Ядреното оръжие на Русия и САЩ – цифри

Бюрото за контрол на въоръженията , проверка и мониторинг на изпълнението на условията на договора (Bureau of Arms Control, Verification and Compliance) публикува данни за общия обем стратегически  нападателни оръжия в съответствие с американско- руския договор СТАРТ -3 .

Тези данни са  обявени за верни на 1 септември 2013 година.

Разгърнати  междуконтинентални балистични ракети (МБР), разположени на подводници балистични ракети (БРП) , и разгърнати тежки бомбардировачи.

САЩ   809
Русия  473

Бойни глави на разгърнати междуконтинентални балистични ракети, разгърнати БРП и ядрени бойни глави на разгърнати тежки бомбардировачи.

САЩ   1 688
Русия  1 400

Разгърнати и неразгърнати пускови установки с МБР, разгърнати  и неразгърнати пускови установки с БРП, разгърнати и  неразгърнати тежки бомбардировачи.

САЩ  1 015
Русия    894

Договорът за мерките за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ -3) беше подписан от президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев през пролетта на 2010 година. Неговата валидност е 10 години с възможност за удължаване за още 5. Съгласно условията му, Съединените щати и Русия са се задължили да намалят своите ядрени арсенали до 1550 бойни глави  и 700 носители .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *