Posted inБез категория

Der Spiegel: Меркел иска да превърне Кличко в лидер на украинската опозиция

klichkoГерманският канцлер Ангела Меркел и групата на  консервативните партии в ЕС (Европейска народна партия) биха искали да превърнат политика и бивш професионален боксьор Виталий Кличко ,

в лидер на украинската  опозиция и основен съперник на сегашния президент Виктор Янукович.

Това пише днес списание DerSpiegel,  цитирайки информирани източници във федералното правителство и в Европейската народна партия (ЕНП).

Според списанието, Кличко ще бъде поканен като гост на следващата среща на държавните глави и ръководители на правителства измежду членовете на ЕНП, насрочена за средата на декември в Брюксел.

За опозиционера също така ще бъдат организирани разговори с Ангела Меркел.

Те ще трябва да се появяват  заедно пред обществеността.

* Виталий Владимирович Кличк? (укр. Віталій Володимирович Кличко) – е украински професионален боксьор и кикбоксьор в тежка категория. Роден е на 19 юли 1971 в село Беловодско, Киргизская ССР). Украински политик и обществен деятел. Кандидат на науките в областта на физическото възпитание и спорта. Световен шампион по бокс при професионалистите във версия WBO (1999-2000), по версии на списание The Ring (2004-2005) и WBC (2004-2005, 2008 – досега).

Шесткратен притежател на световната титла по кикбокс по версии на различни организации(четири професионални и две при аматьори). трикратен шампион по бокс на Украйна при аматьорите.

През ноември 2005 година прекратява спортната си кариера, но през 2007 се завръща на професионалната сцена. Лидер е на украинската политическа партия УДАР(Украински Демократичен Алианс за реформа) Има по – малък брат Владимир Кличко, който също е професионален боксьор и е притежател на световната титла в свръхтежка категория във версии WBA super, IBO, IBF, WBO и The Ring.

През 2010 година Кличко основава политическата партия Украински демократичен алианс за реформи на Виталий Кличко, която на парламентарните избори през 2012 година е на трето място с 14% от гласовете и 40 от 450 места във Върховната рада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *