Posted inБез категория

СТО одобри първия глобален търговски договор

Световната търговска организация (СТО)  постигна  одобрението на първото глобално  търговско  споразумение  между всички членове на тази структура, съобщи агенция Reuters. Ръководителят на организацията Роберто Асеведо приветства договора.

Министрите на профилните ведомства от 160 страни се събраха на остров Бали в Индонезия, за да обсъдят договора. Доскоро изглеждаше, че преговорите ще се провалят, но представителят на Куба, който се  противопоставяше на споразумението , оттегли възраженията си .

Споразумението има за цел да се намалят пречките пред търговията и ускоряване на движението на стоки през митниците. Според експерти, световният оборот трябва да нарасне със стотици милиарди долари, а най-оптимистичните прогнози са за един трилион долара. В допълнение, икономистите говорят за създаването на 20 милиона нови работни места, най-вече в развиващите се страни.

Новото глобално споразумение за търговия  трябва да одобри всяка от страните-членки на СТО.

Едно от възраженията бе на правителството на Индия, което искаше да запази хранителните субсидии в рамките на споразуменията в областта на селското стопанство.

Преговорите за глобално търговско споразумение се водат от 2001 г. насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *