Posted inБез категория

Аспиринът нанася повече вреди, отколкото ползи

аспиринЕжедневната употреба на аспирин може да причини повече вреди, отколкото полза за здравето, твърдят експертите от  английския университета в Уоруик. Те призовават лекарите да посъветват пациентите да спрат такава профилактика.

Стотици хиляди хора редовно вземат аспирин за да се предпазват от сърдечно-съдови заболявания и инсулти. Множество научни изследвания показват, че аспиринът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с 10%. Някои проучвания отиват и по-далеч и твърдят, че аспиринът предпазва и от рак на ректума.

Въпреки това, редовната употреба на аспирин в някои случаи води до негативни последици за здравето, като вътрешен кръвоизлив и хеморагичен инсулт.

Експерти от университета в Уоруик са анализирали всички съществуващи доказателства за ползата и вредата от аспирина, и са стигнало до извода, че за човешкото здраве е по-добре да не се приема това лекарство.

Да, аспиринът наистина с 10-15% намалява риска от инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания. Но когато се приема ежедневно,  рискът от стомашно кървене нараства с около 37%, хеморагичен инсулт с 32-38 % , което увеличава смъртността от тези болести с 68-117 и 8-10 души на 100 000 пациенти.

„Между ползите и вредите от ежедневния прием на аспирин има тънка линия – казва авторът на изследването проф. Айлийн Кларк. Трябва да сме много внимателни да не се предписва аспирин  без ясна представа за негативните ефекти, които могат да възникнат при ежедневна употреба“.

(Бел. преводача: Имах възможност да се убедя в негативното въздействие на аспирина – при това без да съм го ползвал постоянно. Такова кървене на стомаха ми организира, че загубих съзнание.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *