Posted inБез категория

Християните в Германия скоро ще са малцинство

Религия предполага чудо, но дори и тя не може да удължи живота на вярващите. Ето защо, както пише на страниците на Die Welt Матиас Каман, след 20 години католиците и протестантите взети заедно,  ще са по-малко от половината от населението на Германия. Сега те са около 60% , но техният брой намалява годишно с около 500 хил., главно поради смърт. През следващите години, счита авторът, тази тенденция ще се засилва, тъй като повечето от вярващите са в напреднала възраст.

Има и друга причина. Сега, сочи  проучване, проведено през януари 2013 г. сред германските католици, „много от респондентите не са вярващи в традиционния смисъл на думата, и не търсят активна връзка с Бога“.  Сред германските протестанти най-малко 20 % от тях днес могат да се разглеждат като нерелигиозни  и са далеч от църквата. Така, отбелязва Каман, на литургията в страстния петък, идват само около 4% от протестантите“.

И доколкото, заключава авторът, „религиозността се предава основно чрез семейството, от родителите на децата, всички доказателства сочат, че след 20 години сред останалите членове на религиозни общности, лоялността  към вярата и ритуалите в съответните вероизповедания, ще бъде още по -слаба, отколкото е днес“.

Източник: Die Welt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *