Posted inБез категория

Медът се оказа по-ефективен от антибиотиците

med Учените обявиха за откриването на нов мед, който има необичайни свойства: той е в състояние да заздравява рани и да лекува инфекции.

Биoпродуктът Surgihoney е бил изпитван върху деца, родилки, онкоболни и възрастни хора в болниците в Hampshire (UK), пише The Daily Mail.

Рани и язви, включително и заразени със супербактерията MRSA (метицилин-резистентния златист стафилокок), устойчив към много антибиотици, се затваряли след няколко дни. Броят на жените, които развиват инфекция след раждане чрез цезарово сечение намалял наполовина.

Медът също така помага да се лекуват раните на войниците; тези, които страдат от акне (възпаление на мастните жлези), и пациенти, които имат катетри по време на химиотерапия. „Нашето откритие ще направи революция в лечението на рани,“ – казва микробиологът Матю Драйдън от фонда Hampshire Hospitals NHS Foundation Trus..

Няколко хиляди години медът е използван като лекарствено средство, обаче, лекарите предпочитат пеницилиновите антибиотици.

Surgihoney е разработен от бизнесмена Ян Стълпс. Той си купил ферма в южната част на Чили, създала пчелина, а след това поканил учени от Ирландия да изследват уникалните лечебни свойства на продукта. Медът е лицензиран от британската организация по лекарствата и здравните продукти, но засега все още не е пуснат в продажба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *