Posted inБез категория

В Белгия е създадена служба за борба с радикализацията на младежи, изповядващи ислям

В Белгия във фламандския град Мехелен е създадена общинската служба, която   отговаря за противодействие на разпространението на радикални ислямистки възгледи. Бюджетът на службата през 2013 година е в размер на 30 000 евро, а през 2014 година за  борбата срещу радикалния ислям ще се отпуснат още  80 хиляди евро, пише RTBF.

Борбата срещу радикалния ислям предполага разяснителни разговори с млади мюсюлмани (предимно от марокански произход), които живеят в Мехелен. Според кмета на града Mark Hendrix, младите хора са податливи на пропагандата на радикалния ислям, която идва от разкъсваната от гражданска война Сирия.

Началникът на службата ще е с висше образование и трябва да  бъде експерт по ислям, антропология, политически и социални науки или криминология.

В други голям белгийски град, Антверпен, властите ще организират специално наблюдение на онези млади мюсюлмани, които си пускат дълги бради и носят традиционно облекло.

Според  иранския телевизионен канал Al-Alam, в Сирия воюват около 70 000 чужди наемници от всички краища на света, като са предимно млади хора.

В Белгия живее едба  най-големите мюсюлмански диаспори в Европа. Експерти прогнозират, че до 2030 г.  броят на хората в страната, които изповядват исляма, може да достигне 10%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *