Posted inБез категория

Изядоха хамбургера с изкуствено месо за 250 хиляди евро

Холандският учен Марк Пост (Mark Post) от Университета в Маастрихт в понеделник в ресторант в Лондон представи първия хамбургер в света, направен от месо, отгледано от стволови клетки, съобщи в понеделник  Agence France-Presse.

За вкус  месото е смесено с брашно, яйце и галета. Естественият цвят е постигнат със сок от цвекло и шафран. Опитаха уникално ястие двама експерти в областта на гастрономията Джош  Шонвалд (Josh Schonwald) и Хани Руетцлер (Hanni Ruetzler).

Двамата експерти посочиха, че месото има приятен вкус, но му липсва сочност, в сравнение с обичайното говеждо.

Екип от учени под ръководството на Пост успя за  3 месеца  да отгледа около 20 000 отделни мускулни влакна. Когато влакната станали готови, изследователите ги нарязали и след това пресовали. Стойността на проекта за производство на този бургер с тегло 140 г е 250 000 евро.

„Кравите са силно неефективни –  необходимо е  да ги нахранят със 100 грама растителни протеини, за да се получат 15 грама от животното“, – заяви Пост пред Guardian.

Ученият се надява, че неговото творение ще се хареса на вкус и не само ще промени перспективите за продуктите в обществото, но също така и ще реши проблема с кризата с храните в световен мащаб. Ученият прогнозира, че месо от стволови клетки може да се появи на рафтовете в супермаркетите в рамките на 10-20 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *