Posted inБез категория

В Молдова наказват лекар, ползвал за операция строителна дрелка, клещи-резачки и чук

Министърът на здравеопазването на Молдова Андрей Усатий поиска да бъде наказан хирург, който  извършил операция с помощта на строителна дрелка в кишиневска болница за деца, пише Publika.md.

„Дрелката е използвал дилетант. Човек, който смята, че може да направи операция “ – заяви министърът и добави, че такива машини в инвентара на болницата няма.

Министърът е инспектирал медицинското заведение по лични указания на премиера Юрий Лянке. Повод станал  видеозапис, направен от лекарите в травматологията, който наскоро се появи в медиите.

Видеото показва как  лекари от болница  Игнатенко правят операция със строителна бормашина, клещи- резачки за тел и чук. Според ръководителя на Катедрата по травматология Григорий Русановски, тези строителни инструменти подчинените му използват в почти всяка операция. Лекарят каза, че той многократно е искал от  директора на болницата да се закупи специално оборудване, но исканията му не са получили отговор.

От своя страна, ръководителят на Детската болница  Николай Старчук казва, че миналата година институцията е закупила три специални бормашини, препоръчани от Министерството на здравеопазването на Украйна, обаче, лекарите „заради каприз“   не ги използват. “

Междувременно, според публикацията анонимен лекар в Кишинев от  Бърза помощ е разказал, че  използването на дрелки в отделенията по  травматология и ортопедия – е често срещано явление. Според него в Молдова все още не могат да си позволят да си купуват скъпи специални инструменти. „Съветската  дрелка „Албина“ ние използваме повече от 20 години. Тя, както и клещите са незаменими инструменти във всеко отделение по травматология, но хората просто не знаят това, „- добави той.

Бел.ред. И някой ще каже, че нашето здравеопазване било недофинансирано…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *