Posted inБез категория

„Изгубеният свят“ в Австралия

ohlyuvГигантски розови охлюви изумиха учените, които са направили изненадващо откритие в Австралия. В планината Kaпутар в щата Нов Южен Уелс, те са намерили истински изгубен свят: остров от алпийска гора, запазил се от древността.

Някога Австралия е била влажен континент, покрит с тропически гори, но след това климатът става по-суха и гората до голяма степен изчезнала, отстъпвайки пред пустинята.

Но на планината Капутар, високо над морското равнище, част от древната фауна успяла да  оцелее благодарение на изригване на вулкан преди около 17 милиона години: изригването на осигурило на  растенията и животните необходимата топлина на  висока надморска височина. Разбира се, това не са динозаври, но откритите същества са  твърде впечатляващо.

Един от най-забележителните нови видове намерени в планината са гигантски розови охлюви, които достигат дължина от 20 сантиметра. За начина им на живот разказва сътрудникът в  Националния парк Майкъл Мърфи.

„Това е малък остров с алпийски гори, на стотици мили от най-близките си съседи. Охлювите, например, се крият през деня под килима от паднали листа, а през нощта се появяват стотици от тях, които  се хранят с плесен и мъх по дърветата. Това е невероятно, нереално изглеждащо същество“ – цитира думите му Sydney Morning Herald.

Местните жители знаят за охлювите от дълго време, но едва наскоро с тези животни са се заели  учените, които са ги причислили към особения вид Triboniophorus. graeffei. Розовите охлюви се срещат само в тази планина в Австралия, и никъде другаде по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *