Posted inБез категория

Четири сценария за война със Сирия

Израелският сайт MAKO публикува интервю с Шломо Бром, ръководител на изследователския екип в Института за национална отбрана. Бром дълго време служи в разузнаването на ВВС на Израел, последната му позиция е  ръководител на стратегическия отдел за планиране на израелската армия.

Бром твърди, че бомбардирането на Дамаск може да принуди Асад към  военна реакция – въпреки факта, че армията му е отслабена и е заета с  потискане на бунта.

Първата версия на сирийския отговор –  ракетна атака срещу Израел. Бром   казва: „Важно е да се разделят техническите възможности на сирийската армия и стратегическите съображения, които могат да доведат до използването на тези възможности. Технически сирийците имат много, много ракети. Точната бройка не е толкова важна.  Това, което е важно – че  сирийците имат повече възможности от  „Хизбула“. Сирийците с плътна ракетна атака  може да пробият израелската система за прихващане.

Системите за противоракетна отбрана просто не са в състояние да спрат толкова много ракети и те ще се взривяват в Израел. За Израел това би означавало, че  ударът ще бъда нанесен по уязвимото цивилно население. Можете да вземете предвид това какво се случи  в резултат на Втората война в Ливан, и го умножете по две. И съответно такава ще  бъде реакцията на Израел – масивно отмъщение. Реакцията ще зависи от разрушенията, причинени от сирийците. Ако вредата е минимална, то и реакцията ще бъде символична. Масовата ракетна атака ще въвлече Израел в сериозна война. “

Вторият вариант – да атакуват сирийските ВВС. На теория може да изглежда разумно – въздушен удар в отговор на въздушен удар. На практика обаче, сирийците имат стари и износени самолети – и това е състоянието им преди Гражданската война. Войната болезнено удари по техническата страна на ВВС, и по персонала.

Бром казва: „Независимо от това, те могат да вдигнат няколко самолети във въздуха и да се опитат да летят на изключително ниски височини, и имат шанс да успеят. Шансът не е голям, но няма абсолютна защита.“ И в двата случая сирийците трябва да очакват израелски въздушен удар. Сирийската ПВО вече три пъти тази година  показа своята неспособност да устои на израелското нападение, както и че шансът за това  сирийците да искат да изпитат съдбата си отново,  не е много голям.

Третият вариант – да атакуват със сухопътните си войски. Като цел може да бъде   завземане на  парче от Голанските възвишения. В атаката ще участват елитните единици командоси, пехота и танкове. Сирийците може да се опитат превземат  граничен пункт или населено място. Вероятността за това е изключително ниска.

Армията пострада значително от войната – от загуби, от дезертьорства, от постоянните атаки и саботажа на бунтовниците. При тези обстоятелства сирийското командване е малко вероятно да се реши на мащабна сухопътна операция срещу Израел. Според Бром отговорът на Израел при опит да се окупира негова територия  ще  бъде ясен – война срещу Сирия.

Най-вероятна и приемлива за сирийците е реакция с помощта на техния сателит – „Хизбула“. Това може да са и ракетни нападения срещу Израел от Ливан, и терористични атаки срещу израелски цели в чужбина – както бе демонстрирано при взрива на автобуса с израелски туристи в Бургас.

Ето защо на север са разположени допълнителни  батареи на Железния купол, поради което са предупредени израелски институции и граждани в чужбина. Но дори и този, най-вероятен вариант крие опасности за Сирия и „Хизбула“. Бром казва: „Разбира се, самочувствието на сирийците силно пострада от това, че ние правим в тяхното въздушно пространство  това, което си искаме.

Но, като се опитват да отговорят по традиционния начин – с ракетни  атаки от Ливан, самите те се разкриват. Израел може да започне война срещу „Хизбула“ и срещу Сирия – и това е много неприятен момент за тях. „Хизбула“ вече осъзнава, че за подобни действия Ливан ще заплати много скъпа цена. И сега не им е до това- заради  операциите и положението в Сирия „.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *