Posted inБез категория

Над 20 милиона човека в света вършат робски труд

Общо около 24 хиляди души в страните от ЕС са пострадали от търговците „на жива стока“ в периода 2008-2010 г. – тези  данни съобщи в  понеделник Европейската комисия.

Европейският комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом призова всички държави незабавно да приложат в националното си законодателство директивата на ЕС за борба и предотвратяване на трафика на хора. Към днешна дата необходимите процедури са осъществили само шест от 27-те страни-членки на ЕС.

През юни 2012 г. Европейската комисия одобри пакет от мерки и действия за борба с трафика на хора в Европейския съюз  за ??периода до 2016 г.

ЕК, по-специално, предложи създаването във всички страни на подразделения за борба с трафика на хора и съвместни европейски екипи за разследване на този вид престъпна дейност, както и по-строги наказателни санкции срещу трафикантите.

В ЕС през 2010 г. по обвинения за трафик на хора са били осъдени 1250 човека.

Според Международната организация на труда  в света има 20,9 милиона души (предимно жени), включително и 5,5 милиона деца, занимаващи се с принудителен труд. Част от тази хора се занимават с проституция.

В световен мащаб трафикът на хора носи  на престъпниците печалба за повече от 25 милиарда евро годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *