Posted inБез категория

Небостъргачи като земни червеи ще чистят въздуха в градовете

Urban Earth WormЗемните червеи са един от най-трудолюбиви същества в природата. Тези безгръбначни са отлични подземни инженери, които ядат и обработват земята, когато си проправят път в почвата под краката ни. Дъждовни червеи създават порите, чрез които кислородът и водата проникват  в земята, а въглеродния диоксид излиза,  и по пътя си се хранят с токсични вещества.

Вдъхновен от алтруистична роля на земните червеи, южнокорейският дизайнер Ли Сейнгсу (Lee Seungsoo)  е разработил градски небостъргач, наречен „Град на земните червеи» (Urban Earth Worm): тръбна, влизаща в земята структура, която ще почиства въздуха и замърсяването на почвите в градските райони, помагайки на градското население  да се изхранва.

Дизайнерът не отрича, че неговата скулптура наподобява формата на земен червей. Тесните цилиндрични архитектурни елементи, които се огъват и слизат надолу, се простират хоризонтално през града.

В горната част на конструкцията има тръбни елементи пълни с пръст, в които могат да се отглеждат цели градини с дървета и растения. Тази зелена площ в качеството и на градско стопанство ще помогне за изчистване на въздуха на града, както и ще предоставя на жителите храна, обяснява Лий.

Още едно предимство на градското стопанство е и това, че може значително да увеличи зеленината в  каменните градове, намалявайки вредните емисии и  увеличавайки хладната сянка срещу задушаващата топлина на града.

Електроцентралата ще се намира във вътрешността  на „земния червей“, която е под земята. Тази част ще рециклира отпадъците в биомаса, която може да се използва за производство на електроенергия за небостъргача и градската мрежа. Биомасата може да се използва за наторяване на почвата при отглеждане на дървета и култури на по-горните нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *