Posted inБез категория

Витамин D подобрява дейността на мускулите

Ново изследване, което беше представено на годишната конференция на Дружеството по ендокринология във Великобритания за първи път показва връзка между нивата на витамин D в организма и нервно-мускулната ефективност. То обяснява също и физическата слабост на пациенти с дефицит на витамина в организма.

Витамин D  се произвежда в кожата с помощта на енергията от слънчевата светлина, и в по-малка степен се набавя от храната.

От глюкоза и кислород тези органели синтезират  богатите на енергия молекули ATP, които в големи количества се консумират от мускулните клетки. В допълнение  енергията от АТР при излишък се използва за синтез на фосфокреатин, чиято  енергия  се използва обратно за синтеза на АТР.

Резултатите показват, че скоростта на въстановяване на фосфокреатина се  увеличава  значително след като изследваните хора приемали  добавки с витамин D в продължение на 10-12 седмици. Времето за възстановяване било намалено от 34,4 на 27,8 секунди. Всички пациенти съобщават за подобряване на самочувствието си поради намалената  умора.

За първи път е доказано, че от нивото на витамин D в организма зависи нервно-мускулната ефективност и аеробен метаболизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *