Posted inБез категория

Газираните напитки причиняват поне 180 хиляди смъртни случаи в света

Газираните напитки, спортните напитки и плодовите  шейкове със захар вероятно са свързани със 180 хиляди смъртни случаи в световен мащаб всяка година, предупреждават учени от САЩ, чието изследване беше представена по време на срещата на Американската кардиологична асоциация (American Heart Association).

Преяждането на сладко причинява неблагоприятни здравни ефекти, подобни на злоупотребата с алкохол.
 
Учените предлагат захарта да се приравни по вредност с алкохола и тютюневите изделия.

Учените предупреждават, че прекомерната консумация на подсладени напитки води до повишаване на теглото, което допринася за развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Използвайки данните от глобално проучване за  здравето  през 2010 г., учените открили връзка между консумацията на напитки, съдържащи захар и 133 хиляди смъртни случаи от диабет, 44 000 смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и 6000 смъртни случая от рак. Според изследователите  78% от тези смъртни случаи са настъпили в страни с ниски и средни доходи. В изследването са използвани  данни за смъртността само сред възрастните.

„Според нашето изследване   в САЩ през 2010 г., около 25 000 смъртни случая са свързани с  използването на подсладени със захар напитки“ – се цитират в прессъобщението на асоциацията думите на съавтора  д-р  Джитенджали Сингх от  Харвардската школа за обществено здраве в Бостън.

Специалистите препоръчват да се следи броят на калориите от газираните и други сладки напитки да не  е повече от 450 калории на седмица, при условие че  хранителните дажби се изчисляват на две хиляди калории на ден.

Най-голям брой смъртни  случаи от диабет (38 000), свързан с използването на газирани напитки, е отбелязан през 2010 г. в Латинска Америка и Карибския басейн. Сърдечно-съдовите заболявания със смъртен изход (11 000) са били отбелязани в най-често в страните от Централна и Източна Европа.

Сред 15-те най-гъсто населени  страни   най-високата консумация на напитки със захар е  в Мексико, където са отбелязани 318 „сладки“ смъртни случая на един милион души. Най-добре са  нещата в Япония, където подсладените напитки не са толкова популярни – само 10 смъртни случая на един милион.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *