Posted inБез категория

Милиони европейци са зад линията на бедността

Едва ли официалната статистика може да предаде  истинския мащаб на кризата в еврозоната толкова ясно, както изявлението на генералния директор на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), Ив Дакор, което той направи в понеделник по време на посещението си в Индия, пише германското списание Der Spiegel. „С оглед на нарастващата бедност в Европа, с разпределение на храни сред европейците са ангажирани две трети от всички европейски отделения на МКЧК“ – е казал  Дакор.

Докато в Германия кризата не се усеща, причини за оптимизъм в другите европейски страни няма. Европейската икономическа криза, се казва в изявлението на главния изпълнителен директор на организацията,  сериозно е засегнала „населението на континента.“ Така нарастване на бедността се  наблюдава  в повече или в по-малко проспериращата Италия. От миналата година испанският клон на Международния комитет на Червения кръст вече не  събира  дарения за бедните в света, а  за закупуването на храни за самите испанци.

Според организацията, в момента Испанският Червен кръст осигурява храна на около 3 милиона испанци, живеещи под линията на бедността. Като цяло за 2012 г., местният клон на Червения кръст е разпределил за страната 33 милиона тона храна. Това в допълнение, отбелязва вестникът,  че организацията е подкрепила  допълнително 21 хиляди испанци, които не могат да плащат сметките си за вода и газ.

Още по- тъжна е ситуацията в Румъния, пише изданието. Там  под линията на бедността живее 14% от населението (около 3 милиона). За 2012 година  81 774 семейства в нужда са получили повече от 500 000 тона храна.

Но най-вече, подчертава Der Spiegel, кризата се усеща от жителите на страните от Източна Европа, където хората имат по-малко спестявания и социалната система не е толкова развита, както в Централна и Западна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *