Posted inБез категория

Facebook разкрива ваши тайни, които не сте си и помисляли да споделяте

Проучване разкрива огромно количество лична информация, събрана с компютърна програма, която следи как хората използват Facebook,  твърди  „Файненшъл таймс“.

„Тази програма може да открива скрита лична  информация, като например сексуална ориентация на потребителите на Facebook, употребата на наркотици, и дори факт за развод на родителите им, когато те са били деца,“ – описват проведеното  в Cambridge University проучване, авторите на статията.

„Точността, с която алгоритъмът идентифицира сексуалната ориентация при мъжете е 88%, раса – 95%, а религиозни и политически възгледи – 80%. Типът  на личността и емоционална стабилност също има възможност да се предскажат с точност 62-75%,“ – каза издание.

Авторите дават становището на един от авторите на доклада, Михал Косински, според който използваните при изследването методи могат лесно да бъдат използвани от компании, за да направят  извод за личните качества на човека, които той предпочита да крие.

Личните данни са се превърнали в основен източник на капитал. Така британската компания Wonga, занимаваща се с онлайн кредитиране, взема решение за даване на  заем за няколко секунди, въз основа на обширна информация за кандидата, включително и профила му  във Фейсбук.

Проучването също така разкрива някои неочаквани корелации – например, хората, които обичат пържени картофи с форма на спирала имат  по-висок коефициент на интелигентност, допълва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *