Posted inБез категория

Бившият кмет на Солун осъден на доживотен затвор за присвояване

200px-PapageorgopoulosГръцки съд призна бившия кмет на втория по големина гръцки град Солун Василис Папагеоргопулос за виновен за присвояване на 18 милиона евро, и го осъди на доживотен затвор, съобщиха медиите в Атина.

Заедно с политика са осъдени на  доживотен затвор и бившият генерален секретар и касиера на общината, а двама бивши касиери получиха по 10 и 15 години затвор.

„Нямам нищо общо с този случай –  аз съм сигурен, че някои хора ще трябва да умрат от угризения на съвестта.“ –  заяви Василис Папагеоргопулос след присъдата.

„Няма да сме ние“ – парира  председателят на съда.

След този диалог бившия кмет и неговите съучастници бяха отведени в затвора с белезници.

Василис Папагеоргопулос е известен спортист в миналото в спринт на 100 метра. Няколко пъти е шампион на Гърция, печели през 1971 година бронзов медал на   Европейското първенства, а на Олимпийските игри през 1972 и 1976 г. е знаменосец на гръцкия отбор.

От 1981 г. до 1998 г. той е  член на гръцкия парламент, също така е заемал пост заместник-министъра на културата. През 1998 г. е избран за кмет на Солун и е ръководил града до  2010 г. През 2010 г. става ясно, че общината дължи десетки милиони евро, а отчети за разходите липсват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *