Posted inБез категория

Президентите на Сърбия и Косово се срещнаха за пръв път

Сръбският президент Томислав Николич и главата на Косово Атифете Яхага проведоха първите си разговори на високо равнище след обявяването на независимост на автономията през 2008 г., съобщава Ройтерс. Срещата се е провела в сряда, 6 февруари, в Брюксел. Посредник е била комисарят на ЕС по  външните работи Катрин Аштън.

В разговорите е станало дума за сътрудничество на властите в Сърбия и Косово. По-специално, те са се съгласили да работят заедно за разрешаване на конфликта в северната част на Косово, където мнозинството от населението са сърби. Катрин Аштън подчерта, че и двете страни  уважават и подкрепят усилията на ЕС за справяне със ситуацията в Косово.

Преговорите между Сърбия и Косово досега са се  провеждали на ниво министър-председателие. Следващата среща на ръководителите на двете страни ще се проведе през февруари.

В Брюксел Николич отново изрази позицията на Сърбия, с която не признава независимостта на Косово.  След среща с Яхяга той каза, че ако позицията на Прищина не се промени, то  компромис едва ли може да бъде постигнат.

Независимостта на бившата сръбска автономия вече е  призната 90 страни, включително САЩ и повечето членки на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *