Posted inБез категория

Хърватия: Нови протести срещу кирилицата във Вуковар (фото)

Protest-u-Vukovaru-3Във Вуковар се проведе поредният протест срещу въвеждането на кирилицата като  официална писменост в града, а участници от цялата страна, предимно хърватски участници в последната война, са пристигали в града с коли или автобуси.

Протестът е организиран от  „Щаба за защита на хърватския Вуковар“.

По думите на говорителя  на щаба Здравко Комшич, организацията му е внесла искане в Конституционния съд, който  да оцени законосъобразността на този акт, предвид закона за националните  малцинства.

Protest-u-Vukovaru-2

– Ние очакваме да видим решен в наша полза този проблем. Кирилица е неприемлива за Вуковар,  защото  раните от войната са все още пресни и дълбоки – каза той, добавяйки, че в града са били убити или изчезнали около 5000 души, което е повече от десет процента от предвоенното население.

D. Z.

Вуковар  е град в Източна Хърватия, център на Вуковарско-сремската жупания. Името Вуковар означава град на Вука (Вука – реката течаща през града, вар(/-ош) – град на унгарски). Вуковар е най-голямото речно пристанище в страната, разположено при сливането на река Вука в река Дунав. Населението на града е 30 126 души (преброяване, 2001), а на цялата община – 31 670.

По време на Балканската война в 1912 година 17 души от селото се включват като доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Градът е арена на тежки сражения, известни като битката за Вуковар, през войната от 1995 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *