Posted inБез категория

Супермащабното слънчево изригване „Опашката на Дракона“ (видео)

Опашката на Дракона се появи на Слънцето

Опашката на Дракона се появи на СлънцетоСпоред астрономите на  31 януари  нашата   звезда е създала огромно слънчево изригване, което е наречено „опашка на дракон“.

Мощно изригване с изключително гореща  плазма е  избухнало в слънчевата атмосфера на 31 януари, 2013 г. Благодарение на Обсерваторията за слънчева динамика астрономите са заснели това невероятно  изригване на плазмата на видео, както и да направят няколко снимки на това явление.

Според учените тези изригвания не се случват често на Слънцето.

Интересното е, че след няколко часа тази гореща плазма, която е изригнала с невероятна скорост от повърхността на Слънцето, след това се е охладила и се е върнала обратно, „разбивайки се“ на повърхността на Слънцето.

„Част от плазмата е успяла  да излезе в Космоса, но по-голямата част от нея не се е справила с мощното  гравитационно поле на Слънцето и се е върнала обратно“ – казват учените, следящи  космическия апарат SDO.

Част от слънчевата плазма трябва да достигне Земята след един ден.

Solar Dynamics Observatory Satellite (SDO)   помага на астрономите да наблюдават Слънцето, неговата активност  и да записват данните, с помощта на специални ултра-чувствителни  сензори и цифрова видео камера.

Нишките от гореща плазма, които се появяват по време на слънчеви изригвания, са съставени основно от горещ водород и хелий.

Учените от SDO припомнят също, че пикът на слънчевата активност се очаква де е през 2013 г. Слънчевият цикъл продължава 11 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *