Posted inБез категория

Властта си вдигна заплатите

Обещанието на ГЕРБ за замразяване на заплатите на депутати и министри се оказа кьорфишек. В края на януари народните представители, премиерът и министрите се оказаха с увеличени възнаграждения. Те са получили между 250 и 500 лева повече, пише вестник Преса. Причина за увеличението е, че парламентът пак забрави да гласува замразяването на възнагражденията.

Борисов и Цачева получаваха по 3403 лв., а сега трябва да се разпишат под 3794 лв., което е увеличение с 391 лв.

Миналата година имаше същия пропуск. След като медиите гръмнаха с новината, че депутатите тихомълком са си вдигнали възнагражденията, ГЕРБ гласуваха до края на годината депутатите да получават толкова, колкото и през 2009 г. – по 2196 лв. Срокът на решението изтече, а ново няма.

Според правилника на парламента парите на народните избраници са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието. От сайта на НСИ става ясно, че увеличението е по данни за септември, т.е. върху 816 лв. Така през януари вместо досегашните 2196 лв. народните представители са получили по 2448 лв., или с 252 лв. повече. Скочили са и сумите за председателство и участие в комисии – шефовете вземат по 35% от основното месечно възнаграждение, а редовите членове – по 15%. В
момента няма депутат, който да взема под 3100 лв.

Президентът получава две депутатски заплати, премиерът и председателят на НС вземат с 55 на сто повече от народните представители, а министрите – с 30%. До края на декември Плевнелиев се подписваше под 4392 лв., а за януари ще вземе 4896 лв., или с 504 лв. повече. Борисов и Цачева получаваха по 3403 лв., а сега трябва да се разпишат под 3794 лв., което е увеличение с 391 лв. Заплатите на министрите пък скачат на 3172 лв.

„Сигурно отново ще гласуваме замразяване, имаме политическо решение за това. Единствената причина да не сме го направили е дългата ваканция, след която започнахме заседания с изключително важни законопроекти“, увери зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той обясни, че увеличението ставало автоматично, по счетоводен път. Зам.-шефката на НС Менда Стоянова обеща да се запознае с този пропуск още следващата седмица и той да бъде изчистен.

http://pressadaily.bg/publication

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *