Posted inБез категория

Руското външно министерство съобщи за „Списък Гуантанамо“

Москва е създала и може да  разшири „черен списък“ с граждани на САЩ, към които се прилагат санкции във връзка с приемането от властите на  САЩ на  „Закона Магнитски“, е съобщил за РИА Новости агенция, заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който го нарича „Списъкът Гуантанамо“.

„В  практиката с отношенията със САЩ, ние имаме така наречените ограничителни списъци“ – заяви Рябков подчертавайки, че съставът на тези списъци не се разкрива. Според него, публикуваният в медиите „Списък Гуантанамо“ не е далеч от реалността: в публикувани по-рано статии се  казва, че броят на американците, които са предмет на санкции във връзка с приемането на „Закона Магнитски“, е увеличен от 11 на  60 души.

Също в петък, беше обявено, че „черният списък“ включва три основни категории  американски граждани.

Първо, това са длъжностните лица, участващи в наказателното преследване на руснаците  Виктор Бут и Константин Ярошенко. Второ, това са  членовете на Конгреса, инициирали приемането на „Закона Магнитски“. Накрая, това са американски служители и обикновени граждани, за които се смята в Москва, че са  нарушили правата на осиновените деца от Русия.

Терминът „Списъкът Гуантанамо“ може да бъде оправдан със съобщението, получено в петък също  от  руското външно министерство. Първият заместник-министър Андрей Денисов потвърди, че влизането в Русия е забранено за  бившия шеф на военния затвор в Гуантанамо Джефри Харбесон. Затворът е критикуван за практикуваните там малтретирания на затворници, и Министерството на външните работи активно е напомняло за нарушаване на  правата на човека в Гуантанамо по време на разглеждането от  Конгреса на „Закона Магнитски“.

„Законът Магнитски“, приет в САЩ в края на 2012 г., предвижда лични санкции срещу руски официални лица, които, според американските власти, са виновни  за нарушаване правата на човека. В основата на закона е „списъкът Магнитски“, който включва длъжностни лица, замесени в преследването на аудитора на фонда  Hermitage Capital Сергей Магнитски и виновните за  смъртта му през 2009 г.

Руските власти реагираха много негативно на „Закона Магнитски“ още в периода на неговото разработване  и съгласуване в Конгреса, и скоро след приемането му ,  Федералното събрание одобри аналогичен законопроект.

Документът, наречен „антимагнитски закон“ или „законът на Дима Яковлев“ забранява осиновяването на руски деца от американски граждани и предвижда санкции срещу американци, участващи в нарушението на правата на руснаците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *