Posted inБез категория

Марсианската река Reull Vallis (фото)

Perspective_view_of_Reull_Vallis_largeКосмическият апарат „Марс Експрес“  проучи още една река на Марс, името на която е Reull Vallis. Изследователската сонда „Марс Експрес“ на  Европейската космическа агенция (ESA), в края на миналата година е снимала регион на Марс, наречен Reull Vallis със стерео камера.
Reull_Vallis_large
Тази структура прилича на река. Снимките показват устието на пресъхнала река. Учените предполагат, че в миналото там е имало река с вода в течно състояние, която е имала доста силно  течение. Оттук и ясната следа на снимката. При други  условия, не би могла да се формира такава следа.

DB-TIFF

Според учените, които изучават повърхността на Марс, реката Reull Vallis е била по-рано в басейна Hellas. Дължината на реката Reull Vallis е около 1 500 километра. Ширината и  е седем километра, а дълбочината около триста метра.

Според втората хипотеза на учените, устието на реката може да се е формирало по време на топенето на лед в амазонския период, а тя се е напълнила  с течна вода в Хесперийската ера на Марс, която е приключила в интервала преди  3.5 милиарда до 1,8 милиарда години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *