Posted inБез категория

Цената на промяната: „арабска пролет“ за 225 млрд. долара

Страните, които бяха засегнати от „арабската пролет“ скоро няма да се върнат към ръст в  икономическото си развитие, пише Una Galani в статия, публикувана във вестник La Stampa.

„Свалянето на диктатор има своя цена. Както се  очаква  в периода 2011-2015 в Египет, Либия и Тунис, икономическите показатели ще намаляват, а загубите, според някои оценки, ще са за около  225 млрд. долара. През този период, тези страни  ще  бъдат в състояние да произвежда само 10% от предишния си БВП“- пише изданието.

„Не бива да се забравя,  че „Арабската пролет“ повлия за растящите цени на суровините и забавянето на световната икономика. Според анализаторите, в страни, където е много голяма вероятността от падането на режима, намаляването  на БВП може да достигне 8%.

Ясно е, че , че страните, където са били съборени режимите, се намират на разстояние от много години, ако не и десетилетия,  от  реално подобрение в живота на гражданите „- пише авторът.

„Може само да се надяваме, че забавянето на икономическия растеж ще бъде придружено от справедливо разпределение на наличните ресурси. Египет, Либия и Тунис са страните с относително висок растеж на БВП, въпреки че богатството е концентрирано в ръцете на една малка група от хора.

Друга надежда е свързана с факта, че страните, излизащи от „Арабската пролет“, ще бъдат в състояние да се обзаведат с по-добър ръководител, който ще бъде в състояние да подобри икономиката и да насърчава демокрацията „-  заключава изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *