Posted inБез категория

Богатите и през 2012 г. станаха още по-богати

100-те най-богати хора в света през  2012 г. са увеличили богатството си от  241 милиарда долара на 1. 9 трилиона. Това показва Bloomberg Billionaire Index. Най-много са заработили милиардерите, които държат парите си в телекомуникационни  активи и търговия  на дребно.

Най-успешна година е имал испанецът Aмансио Ортега, основател на веригата за търговия на дребно Inditex. Състоянието му се е увеличило от  22.2 до 57. 5 милиарда долара, така че той е задминал по богатство собственикa на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет и   излезе на трето място в списъка на милиардерите. Акциите на компанията му за година са нараснали с 66,7%.

Начело в списъка се задържа Карлос Слим. 72-годишният мексиканец е умножил богатството си с $ 13,4 милиарда, или 21,6%.

Най-големи  загуби в доларово изражение е претърпял бразилецът Ейке Батиста – неговите средства са намалели с 10,1 млрд. долара. Интересно е, че преди една година той обеща да стане най-богатият човек на планетата през 2015 г.

Като цяло на милиардерите е помогнало общото нарастване на глобалните фондови пазари. Глобалния индекс MSCI World е нараснал с 13.2 на сто, а основният индекс на пазара на САЩ Standard & Poors 500 – с  13,4%. Европейските акции се повишиха силно през втората половина на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *