Posted inБез категория

Гравитацията вече е източник на енергия

Оказва се, че гравитацията доста успешно може да захранва с електричество обикновена лампа.

Керосиновите лампи все още се използват в отдалечени селски райони. Но те са сериозен проблем, тъй като са вредни за човешкото здраве и околната среда. Сега се появи нов източник на електроенергия – гравитацията.

GravityLight е изобретение, което отговаря на името си: то „изработва“  светлина за сметка на гравитацията. В процес на падане на прикачения товар (около 9 кг) се дърпа шнур, преминаващ през устройството, и се задейства генератор, който преобразува енергията на падащия товар в светлинна енергия. (Подобно на принципа на ръчния генератор, само че вертикално).

Товарът се зарежда само за няколко секунди, и, тъй като   бавно достига до земята,  произвежда достатъчно енергия, за да се има светлина в продължение на 30 минути.

Ако  се  презарежда на всеки половин час, се получава  екологично чист, непрекъснат поток от светлина, без батерии. Този процес може да се прилага и в други случаи, като например за зарядни устройства.

Изобретателите казват, че в момента цената на устройството е  $ 10, а инвестицията се изплаща в рамките на три месеца след отказа от керосин.

http://www.popsci.com/technology/article/2012-12/new-light-fully-powered-gravity

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *