Posted inБез категория

Прогноза отрежда на Китай първото място в света по икономическа мощ

До 2030 г. Китай ще отнеме званието на  Съединените щати Най-голямата икономика в света. Тази прогноза се съдържа в доклада „Глобални тенденции 2030: Други светове“  (Global Trends 2030: Alternative Worlds), подготвен  от американската правителствена организация за научни изследвания   Национален  разузнавателен съвет  (National Intelligence Council, NIC), съобщава Ройтерс.

САЩ, след като   загубят званието Най-голямата икономика в света, ще запазят статута си на единствена суперсила, „способна да формира  международни коалиции и да отговаря на глобалните предизвикателства“, се казва в доклада.

Като цяло, според авторите на изследването, до 2030 г. „общото влияние“ на страните от Азия ще е по-голямо, отколкото на САЩ и Европа взети заедно. Под „общото влияние“ експертите от NIC разбират брой на населението, БВП, разходите за оръжия и технологични инвестиции.

„Икономиките на Европа, Русия и Япония ще продължат да намаляват бавно,“ – се казва в доклада.

В доклада се посочва, че Съединените щати през 2030 г. ще  постигнат енергийна независимост. САЩ ще си възвърнат първото място в света по добив на газ, считат от NIC,  благодарение на производството на шистов газ.

Енергийната независимост на САЩ – най-големият в света вносител на нефт и газ – ще принуди Близкия Изток  да диверсифицира своите  икономики, прогнозира докладът.

Що се отнася до други глобални тенденции, от NIC   прогнозират, че до 2030 г.  ще изчезне  „ислямски тероризъм“. При това тероризмът като такъв ще се запази, и е вероятно с тези методи все повече да се стреми да създава икономическа нестабилност, включително и на отделните държави, се казва в доклада.

Експертите също така прогнозират  използването на ядрени и биологични оръжия във военните конфликти в Азия и Близкия изток. Ядреното оръжие, казват те, няма да бъде насочено за унищожаване на живата сила на врага, а преди всичко, за да се извадят от строя с радиация командни центрове и комуникационни системи.

Глобални тенденции 2030: Други светове – е петият доклад на Националния разузнавателен съвет. Предишното изследване за световните тенденции NIC е от 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *