Posted inБез категория

В САЩ започват продажби на билети до Луната

Бивши учени и администратори от НАСА съобщиха за създаването на компанията Golden Spike, която ще организира частни полети до Луната, съобщи Асошиейтед прес.

Ръководител на компанията е бившият служител на  НАСА Алън Стърн. Той информира, че билет до Луната и обратно ще струва на желаещите около  $ 1.5 млрд., а компанията вече е „получила някои интересни предложения.“ Целевата аудитория са предимно заможни бизнесмени от Азия, Африка,  Южна Корея и Япония.

Glden Spike планира да купува и използва готово оборудване, а като инструктори за полета до Луната ще се ползват бивши астронавти и пилоти. Печалба дружеството планира да получи не само от полетите,  а и от реклама.

„Golden Spike  очаква да изпрати първите туристи на Луната до 2020 г., а до 2030 г. планира 10-15 такива полети.“ – споделя плановете си A. Стерн.

Въпреки това, тези планове   скептично се оценяват от много експерти. Бившият служител на НАСА, професорът в Университета на Вашингтон „Джордж Вашингтон“  Скот Пейс отбелязва, че „предприятието е постижимо от техническа гледна точка, но много тежко от финансова.“ „Само първите тестови изстрелвания са невероятно скъпи“ – каза той.

A. Стерн на пресконференция заяви, че за  организацията на първия полет ще трябват $ 7 млрд.

Последният полет до Луната с хора бе на 11 декември 1972 г. в рамките на програмата „Аполо“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *