Posted inБез категория

Дянков: Данните показват, че българите живеят по-добре

Три години след управлението на ГЕРБ българите едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните показват, че това е така. Това заяви в интервю за БНТ министърът на финансите Симеон Дянков, помолен да направи равносметка за работата на правителството.

Според Дянков причината българите да не чувстват в бита си подобрените фискални резултати е всеобщата криза в Европа, която продължава вече пета година. Безработицата в България сега е по-голяма. Това е най-големият ни проблем, призна министърът на финансите.

Дянков обясни, че нито той, нито премиерът Бойко Борисов обръщат внимание на призивите за оставката му, защото ноември е месец на бюджета и такива искания се появяват всяка година.

Тези искания са дежурни през ноември, защото е месец на бюджет. Нито аз ги забелязвам, нито премиерът. Те просто трябва да го направят и аз ги разбирам, заяви финансовият министър Симеон Дянков по повод исканията от вчера на лекарски и пациентски организации, които настояха за неговата оставка.

Министърът представи данни на НСИ от 2009 година досега, според които правителството на ГЕРБ дава близо 3 млрд. лв. повече за здравеопазване в сравнение с предходното. Но колкото и пари да се наливат там, без някаква основна реформа, явно няма да има подобрение. Всички са недоволни, но и аз съм недоволен, заяви министърът по повод проблемите в здравеопазването.

Той обясни, че за четвърта поредна година получава необосновани обвинения, че държавата разполага с парите на гражданите за здравни осигуровки, тъй като парите не се харчели, а отивали във фискалния резерв. По закон Министерството на финансите не може да ги преразпределя към нищо друго. Парите са много, но организацията в здравеопазването явно не е добра. Наливаш, наливаш, качеството е същото, заяви Симеон Дянков.

Министърът подчерта, че и в социалната сфера правителството на ГЕРБ дава много повече от предходното и показа данни, според които от юли 2009 г. досега бюджетът за пенсии и социални помощи е с 9 млрд. лв. повече в сравнение с този на Тройната коалиция.

Дянков отхвърли обвинението на лидера на БСП Сергей Станишев, според когото до края на мандата на ГЕРБ близо половината резерв ще бъде изхарчен и от него вече са взети 5 млрд. лв.

Финансовият министър повтори, че българите ще надминат по стандарт гърците, като се обоснова с прогноза на Евростат и подчерта, че от държавите в Югоизточна Европа само Полша в момента е с по-добри финансови показатели от България.

И още : http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/11/20/1950905_diankov_dannite_pokazvat_che_bulgarite_jiveiat_po-dobre/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *