Posted inБез категория

Аржентина замрази активи на компании от САЩ заради „Aмазонския Чернобил“

В Аржентина съд замрази активите на американската компания „Шеврон“ на територията на  страната по искане на правителството на Еквадор, което се опитва да изиска от американците $ 19 милиарда за замърсяване на  Амазонка в периода  1964-1992 г. (т.нар. „Aмазонски Чернобил“). Това  съобщава BBC News, позовавайки се на еквадорския юрист Enrique Bruchou.

Еквадор наложи глоба на Chevron за замърсяване на Амазонка през 2011 година. Тогава местен съд поиска от американците да платят $ 8,6 млрд., но тъй като „Шеврон“ отказа да се извини, размерът на претенциите нарасна до 19 млрд. евро.

Да  вземе тези  пари на територията на Еквадор  е невъзможно, защото „Шеврон“ притежава само незначителни активи в страната. Заради това властите на Еквадор подават искове в други страни  като Аржентина, Бразилия и Канада. През март 2011 г. съд на САЩ защити Chevron от  претенциите на Еквадор, а ново заседание по делото ще има през 2013 г.

От фирмата обръщат внимание факта, че Texaco (компанията, която замърсява Aмазонка, през 2001 г. е купена от „Шеврон“), е похарчила през 90-тте  години $ 40 милиона за почистване на замърсените площи, а през 1998 г. е подписала споразумение с Еквадор, което освобождава Texaco от нови претенции от страна на правителството.

Fox Business отбелязва, че активите на „Шеврон“ в Аржентина се оценяват  на два милиарда долара. Компанията, според San Francisco Chronicle,  произвежда около 26 000 барела нефт и 113 000 кубически метра газ на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *