Posted inБез категория

Неприятните хора до нас забавят мозъка

Учените са открили още една причина да се стои настрана от досадните и неприятни  хора. Оказва се, че ако са наблизо , те забавят работата на мозъка ни.

И без това е неприятно да се стои  дълго време с хората, които  предизвикват раздразнение. Но сега учени от Университета на Южна Калифорния открили, че тези хора влияят негативно върху човешкия мозък. Това се дължи на факта, че този орган като цяло силно се повлиява от онези хора , които човек вижда около себе си.

Оказва се, че наблюдението върху действията на който и да е човек, активира в мозъка на наблюдаващия „огледален“ ефект, който се поражда в тази част на мозъка, която е отговорна за движението. Но ако до нас е човек,  който не ни харесва, този процес в мозъка се  забавя. Ние приемаме всички действия на човека  малко по-забавено.

Учените привлекли за експеримента   няколко  десетки човека от еврейски произход, които били разделени на две групи. Половината от едната група специално били представени като нацисти на хората от втората група , което веднага предизвикало в тях рязко отхвърляне. Другата половина от същата група били представени като приятни и либерално мислещи хора.

Сканирането на мозъка на участниците показало , че когато   човек  вижда  до себе си каквито и да било действия на лице, което не му хареса, в онази част от мозъка, отговорна за „огледалния“ ефект, се наблюдава активност от друг вид,  за разлика от тази, която се  появява при поглед към приятен човек.
При това разликата се фиксира само в случай, че лошият човек е наблизо. Гледане на видео с неприятни хора не забавя мозъка.

Авторите на изследването смятат, че работата им е показала как социалните фактори влияят на възприятието и обработката на информация от човешкия мозък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *