Posted inБез категория

Вероятност от американско – израелски прецизни удари по Иран?

САЩ и Израел разглеждат възможността за съвместен „прецизен удар“ по ядрените съоръжения на Иран. Това се посочва в доклад за външната политика, който е бил изготвен от Дейвид Роткопф и публикуван в понеделник, който цитира Mignews.

В същото време  Израел и САЩ все още не са постигнали напълно съгласие за „червена линия“, която ако премине Ислямската република, ще получи военен отговор на разработването на ядрени оръжия, се казва в доклада, като се подчертава, че Израел  в момента предлага по-ограничени  действия,  в сравнение с обсъдените по-рано.

Роткопф, бивш експерт в администрацията на Клинтън по международни отношения, позовавайки се на поверителен източник, близък до преговорите между Вашингтон и Ерусалим, заяви, че прецизните удари се разглеждат като най-надеждния военен вариант срещу Иран. Такава атака, според източника,  вероятно ще трае няколко часа и ще се проведе от бомбардировачи на ВВС и с подкрепата на безпилотни самолети.

За да се върне иранската ядрена програма десетилетия назад , подобна атака може да се проведе в съвместна американско-израелска операция, или само от американските сили. В доклада се подчертава, че Израел не може да нанесе такъв удар само със свои сили.

Роткопф твърди, че ограничената атака е по-надеждна от пълномащабна атака, и затова има „реален шанс за възпиране на ядрената политика на моллите.“ Тази заплаха, се казва в доклада, може също да увеличи вероятността от това, че в края на краищата, ще сработи дипломатическият механизъм.

Според източника, такава вероятността на удара е насочена и  трябва да има определен ефект в региона: „запазване целостта на Ирак, Сирия, Ливан, реанимация на мирния процес,   възстановяването на сигурността в Персийския залив, изпращане на недвусмислен сигнал към Русия и Китай, както и обезпечаване на власт на САЩ в региона за десетилетия напред. “

Според доклада, още едно съображение по отношение на ограничен удар е политическото. Планът за ограничена въздушна атака на Иран може да отслаби критиките на Ромни, защото вероятността от такава операция е много висока и напълно реална.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *