Posted inБез категория

Al-Arabiya: Русия е помогнала на Сирия да извърши военно престъпление

Според панарабския канал Ал Арабия, руските военни, дислоцирани в базата в Тартус, са взели участие в унищожаването на турския самолет над територията на Сирия през юни 2012 г.. Информация за това се съдържа в секретни документи, за които се твърди, че са на разположение в телевизията, пише РБК.

Според тези данни, твърдението на Дамаск, че двамата пилоти са загинали в самолетна катастрофа, не е вярно. Твърди се, че сирийските военни са успели да спасят пилотите, но след това по нареждане на властите, те са били застреляни.

При вземането на решение за съдбата на затворниците, Асад е поддържал близък контакт с Москва. От Кремъл сирийският лидер е получил одобрение за убийството на пилотите като политически целесъобразно. Предполага се, че престъплението може да е част от политиката на психологическия натиск, която Дамаск провежда срещу Анкара.

По-рано срещу сирийските власти имаше обвинени за поддръжка на сепаратисткото движение на кюрдите в Източна Турция. Подпомагайки вътрешните врагове на Анкара, Дамаск изпраща сигнал да се намесват в нейните работи.

В текста, публикуван на официалния сайт на „Ал-Арабия, Русия се споменава като ключов съюзник на Асад, който носи непряка отговорност за неговите действия.  Обвиненията срещу Кремъл обаче са доста неясни.

Твърдението, че турските пилоти от сваления от Сирия самолет са били заловени, а не са загинали, противоречи на официалната позиция не само на Дамаск, но  и на Анкара. Преди съседните страни спореха за това дали самолета е свален в международни води или над  сирийска територия.

Башар ал-Асад поднесе официално извинение на  Турция във връзка с инцидента. В интервю за пресата политикът каза, че съжалява за действията на въоръжените си сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *