Posted inБез категория

Сенатът на САЩ „обяви война“ на Иран

В събота, 22 септември, Сенатът на САЩ прие с  90 гласа срещу един,  необвързваща резолюция, в която се заявява, че Съединените щати няма да допуснат Иран да се сдобие с ядрени оръжия и няма да приемат никаква  стратегия, способстваща Техеран да получи оръжия за масово унищожение.

Единственият сенатор, който гласува против резолюцията, бе републиканецът Ранд Пол, един от любимците на всички американски либерали, който заяви, че резолюцията е де факто обявяване на война.

От друга страна, Пол стана автор на друга мярка, насочена към спиране на   помощта за правителствата на Пакистан, Египет и Либия в отговор на неотдавнашните нападения срещу американските обекти в тези страни. Тази резолюция претърпя съкрушително поражение в гласуването: 81 – „против“, 10 – „за“.

По-рано в събота, западните държави отхвърлиха ново предложение по време на годишната среща на Иран с МААЕ. Ислямската република предлагаше да се измени проекта на резолюция, в която  централно място заема позицията за  предотвратяване на разпространението на ядрени бомби.

Проектът на текста на резолюцията беше приет с гласуване малко след полунощ, след няколко дни на преговори при закрити врати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *