Posted inБез категория

Скоро ще ни следят свръхщателно

По време на Втората световна война  английският математик Алън Тюринг успява да създаде  машина за декодиране  на новини,  кодирани от германската шифровъчна машина Enigma, напомня Die Welt. Британците, според автора, в продължение на много десетилетия пазят в тайна този успех, тъй като САЩ и Великобритания продават Enigma, считани за много ефективни, в Африка и Близкия изток, където те са били използвани до 1975 г. Германците, според автора,  разработили свой собствен декодер за прехват на  съветски радио съобщения, но в края на войната, съюзническите сили го прибират и той се счита за загубен.

През деветдесетте години, продължава авторът, граждански програмисти  създават нов софтуер за сигурна комуникация през Интернет, например, Pretty Good Privacy (PGP). „Алгоритъмът за разшифроване  RSA, използван  в тях, и до днес се счита за много безопасен. Доколкото се е считалo, че  PGP не може да се взломи, в първите година не е можел да се изнася от Съединените щати без разрешение,.“ -казва авторът.

„Криптографският алгоритъм AES (Advanced Encryption Standard) е  въведен през 2000 г. и   също се смята за много надежден. Правителствени агенции  го използват за съобщения с висша степен на секретност. Освен това той е бил вграден в много браузъри и програми за електронна поща. Първата теоретична разработка за взломяването му е  публикуванa през 2010 г.  и сега има няколко методa „- пише авторът.

Американският експерт Джеймс Бамфорд казва, че американската Национална агенция за сигурност (NSA) – разузнавателна агенция, която е специализирана в събиране на информация и взломяване – строи в  пустинята в Юта най-голямото до момента хранилище на база данни. Според Бамфорd, т. нар. „Юта Data Center“ ще бъде последният елемент, който липсва в колосалния комплекс за наблюдение  в  NSA.

„В Юта  ще се третират не само съдържанието на имейли, телефонни обаждания и търсения в Google  и друга лична информация .

Например, глобите за незаконно паркиране маршрути на пътуване, закупуване на книги и други електронни следи. Центърът трябва да  може да съхранява и обработва всички данни, които NSA събира по целия свят и в САЩ „- пише авторът.

Според данни на Бамфорд, представени на вестника,  сървърите в новия център ще се простират върху площ от 8000 квадратни метра, а хранилищата на данни на  275 000 кв. м., като се има предвид, че днес терабайт данни се разместват върху чип с размера на нокът.

„Според   Cisco, глобалният интернет трафик от 2010-2015 ще нарасне четири пъти и ще достигне 966 екзабайта. Милион екзабайта е йотабайт“ – казва авторът.

„NSA ще може да  съхранява и обработва няколо йотабайта данни. По този начин, той ще може да съхранява данните, публикувани в интернет за няколко години. От есента на 2013 г., според Бамфорд, центърът, построен за $ 2 млрд., най-накрая ще  бъде в състояние да реализира идеята за тотална обработка на информацията“- пише авторът.

Също NSA, според автора, иска да e  в състояние бързо да разчита  кодирането на финансовите операции, както и военни и дипломатически тайни.

През 2004 г., според автора, стартира „Програмата високопродуктивни компютърни системи“ (HPCS) с цел увеличаване на изчислителната мощ в  хиляди пъти. Новите т. нар. „компютри Patflop  трябва  да правят един квадрилион, или 10 на 15 степен  изчислителни операции в секунда“, се казва в статията.

Според автора, изследователите от незасекретеното отделение на NSA  през 2009 г. са  създали най-бързия компютър в света – XT5, койтои достига  скорост от 1,75 петафлопса (флопове – брой операции с плаваща запетая в секунда). В момента, според Джеймс Бамфорд, служителите на тайното отделение на NSA казват, че са създали компютър, развиващ доста по- голяма скорост и е специално проектиран за криптоанализ.

„В края на 2011 г., САЩ достигна скорост на суперкомпютъра  2.33 петафлопа Въпреки това, той е на трето място по скорост след японския компютър „K“ „(10.51 петафлопа) и китайската Tianhe-1A система (2.57 петафлопса),“ – казва авторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *