Posted inБез категория

Китайските власти наказаха сурово Bloomberg

Информацията от сайта на Bloomberg вече  месец  продължава да бъде недостъпна за по-голямата част от  китайските интернет потребители. Правителството на Китай е забранило достъпа до този адрес, като така се опитва да го накаже за острите публикации за бъдещия лидер на Китай. Китайските сили за сигурност също така следят служителите на Bloomberg, а партньорите на агенцията се отказват от преговори, съобщава Financial Times.

На 29 юни Bloomberg публикува резултатите от разследването си, според което семейството на вицепрезидента на Китай Си Цзинпин, който трябва да смени тази есен на  най-висшия пост китайския лидер Ху Цзинтао, притежава стотици милиони долари. По-специално роднините на Си Цзинпин  притежават акции в различни компании за 376 млн. долара, 18% косвени  инвестиции в най-голямата фирма за производство на редкоземни метали Jiangxi Rare Earth & Rare Metals Tungsten Group  ( прогнозната стойност на компанията е за  $ 1,73 милиарда),  20,2 милиона щатски долара инвестиции в технологичния сектор в публичната компания  Hiconics Drive Technology  и недвижими  имоти в Хонг Конг за 55.5 млн. долара

Информацията за доходите висшето китайско  ръководство винаги е била скрита зад седем печата , а след публикуването   достъпът до сайта на Bloomberg в    Китай  е бил незабавно блокиран. Очевидно тази стъпка няма само профилактична цел ( да не се  позволи на милиони местни потребители да прочетат  скандалната статия), а  като наказателна – да се даде суров урок на западните журналисти. Нито една от най-големите западни медии не са били блокирани в китайския интернет за повече от няколко дни от  Олимпийските игри в Пекин през 2008.

„Това е крайно необичайно, че сайт с толкова важна информация  е блокиран по този начин“, признава в интервю за FT Джеръми Голдкорн, основател на Danwei – компания, която се занимава с анализ на китайския медиен пазар. Според анализатора, това означава, че Блумбърг са „преминали червената линия.“

След репресиите в интернет властите на  КНР са започнали да оказват   натиск и върху Bloomberg. Някои от служителите на агенцията твърдят, че ги следят местните сили за сигурност. В допълнение китайски банкери и служители на финансови институции са отказали предварително планирана среща с главния редактор на  Bloomberg News Матю Винклер, а предсатвители на властите са инспектирали някои от  местните инвестиционни банки, за да  установят дали те не предоставят някаква информация  на Bloomberg.

Според анализатори, единственият начин за Bloomberg да възобнови пълномащабната си дейност е да преговаря с „правилните хора“ в ръководството на КПК. Въпреки това и в този случай няма 100% гаранция за постигане на успех. Китайското ръководство се подготвя за прехвърляне на властта на „петото“ поколение от лидери, начело със Си Цзинпин  (официално процесът започва на конгреса на комунистическата партия през есента). При тези обстоятелства всякакви остри публикации за ръководството на Китай, вътрешнопартийни борби или за финансовото състояние на висши чиновници ще се възприемат крайно негативно от страна на властите.

Разбира се, от  Bloomberg не коментират съобшенията за натиска, който им се оказва. Пресслужбата на агенцията просто отбелязва, че на служителите им в Китай  е даден съвет  да не обсъждат публикации за Си Цзинпин в имейли и да не се занимават с разпространението им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *