Posted inБез категория

Новият президент на Световната банка иска да превърне повечето от хората в света в „глобална средна класа“

Новият президент на  Световната банка   Джим Йонг Ким иска да намали бедността в света „до безпрецедентни нива и да превърне голяма част от населението на планетата в “ глобална средна класа „, да създаде  „група на нововъзникващите пазари, предимно в Африка“ и драматично да ускори темповете  на социалния и икономически напредък там, където той  все още не е постигнат.

В съобщение до медиите по повод на встъпването му в длъжност , той изрази увереност в това, че „целите, за които векове преди това се е мечтаело“ сега може да се постигнат „от едно поколение“, защото „светът има безпрецедентни ресурси, знания и опит. „

Впрочем оптимизмът на новия ръководител на най-голямата международна организация, занимаваща се  проблемите на развитието, разбира се, не означава, че той гледа на света през розови очила. „Глобалната икономика продължава да бъде много уязвима – подчерта президентът на Световната банка, който в Съединените щати   наричат просто “ Д-р Ким „- Ние трябва да създадем доверие в пазарите и в частния сектор.

И също така трябва да се засили доверието на гражданите във факта, че нашата икономическа система и политики са в състояние да осигурят по-устойчив, по-справедлив  и всеобхватен икономически растеж. „

За свой „непосредствен приоритет“ д-р Ким определи възобновяването на борбата срещу бедността в развиващите се страни „в сегашните несигурни времена.“ Той обеща също, заедно с „клиентите и партньорските организации, които той ще оглави за следващите пет години,  да създадат “ нова икономическа противопожарна стена , която е в състояние да защити от сътресения хората в развиващите се страни „.

В бъдеще той възнамерява да изгради „интелигентни инвестиции в хората, инфраструктурата и институциите“ и в „подкрепа на катализираща роля на частния сектор.“

52-годишният на  американец от корейски произход  Джим Йонг Ким бе номиниран за президент на Световната банка през март тази година, от президента на САЩ Барак Обама.

Кандидатурата му бе напълно неочаквана и за служители на банката, и като цяло за експертите по въпросите на международното развитие, тъй като преди   на такова високо ниво той никога не е работил. Лекар по професия,  той доскоро оглавява  Dartmouth College в САЩ.

Въпреки това, при гласуването в Съвета на директорите на Световната банка номинираният за  нов президент,  получи достатъчно подкрепа, тъй като най-големите акционери на банката – САЩ и нейните традиционни съюзници – разполагат в борда с мнозинство на гласовете. Сега д-р Ким предстои да докаже, че доверието, което е получил, не е било напразно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *