Posted inБез категория

Всепоглъщащата система: Рафинираната истина – пета част

Продължение. Един от най-ефективните начини за пропаганда е непрекъснатото повтаряне на едни и същи твърдения, за да може хората да привикнат към тях и да ги приемат не с разума си, а просто на доверие. На човек винаги му изглежда убедително това, което  си спомня, дори запаметяването да е станало по време на чисто механичното повторение на реклами или досадни песни. При това не трябва да се въздейства върху идеи и теории на врага, а върху ежедневното  съзнание, ежедневните „дребни“ мисли, желания и действия на обикновения човек.

Видният философ Антонио Грамши пише: „Това – Не е изричане на известна истина, която ще направи революция в съзнанието. Това са огромен брой книги, списания, брошури, вестникарски статии, разговори и дебати, които  в безкрайното си  повторение в гигантски микс формират това допълнително усилие, от което се ражда колективната воля, която е необходима за да получат действия. „

Психолозите са извършили огромно количество изследвания, за да определят характеристиките на повтарящите се послания, осигуряващи запаметяване. Разкрито е наличието на критична стойност: цялостното съобщение трябва да се побира в рамките на интервал  от 4 до 10 секунди, а отделни негови частици – в интервал  от 0,2 до 0,5 секунди. За да възприеме съобщение, което не се вписва в 8-10 секунди, човек трябва вече да направи усилие  и малко хора искат да го направят. Това съобщение просто се изхвърля от паметта. Ето защо опитните  редактори в телевизията  форматират текста до примитивно ниво, често изхвърляйки от него логиката и смисъла, заменяйки ги с асоциации и с игра на думи.

Повторението е основното средство на недобросъвестната  пропаганда. Поради това то е сигурна индикация за присъствието и. Ако изведнъж започнат всеки ден да заделят твърде много време за  една и съща тема и да използват едни и същи словесни конструкции – то работата не е чиста.

Осмиване на проблема

Ако в  страната животът е тежък, малко плащат, лечението е кошмарно, да се учи е скъпо, но са широко разпространени явления като алкохолизъм, бандитизъм и наркомании, а управляващите се интересуват  само от  трупане на пари и раздаване на свръхценни обещания, за всички  тези неща трябва да се съчиняват вицове, които да се разказват от хиляди комици по хиляди медии.

Когато хората консумират огромно количество смешни истории около своя мрачен живот, около неблагодарната си работа, за лекарите,  които не могат да лекуват, за децата – дебили в училище, за малоумниците бандити за зависимите от наркотици, това вече започва да се струва на обикновения човек не  чак толкова страшно. Животът започва да прилича на цитат от вицовете, а в тях нищо не в страшно, понякога е смешно, дори ако в крайна сметка на всички им е писнало от тези анекдотични ситуации.

Медиите са претрупани с идиотски факти за урагани, земетресения, изригвания, заболявания от стари и нови мутации, увеличение в цената на нефта, газа, ток, хляб, вода, земя, въздух,  за злите терористи, които са се  окопали под всеки храст. Всичко това изригване на информацията е предназначено да предизвиква в задръстения мозък на средностатистическия гражданин   усещането за това  каква прашинка е той, и че такъв микроб  като него  не може да промени нищо, и че подобна идея е не само вредна, но дори опасна, и не бива да се замисля как би могъл да промени нещо!

Системата е способна на всякакви   трикове и манипулации за да постигне целите си. Тя ще казва на черното бяло, на бялото- черно, на голямото малко и на малкото- голямо, толкова дълго, че да може всеки човек да прави това, което и е нужно на системата, а  не да клатиш клонката, и дори да не си мислиш за това. С тази цел се измислят много помпозни думи, важни  концепции и величествени мерки.

Потокът  с информация , който засипва човека , трябва да бъде с такава плътност, че да   прекъсва и да блокира  появата на собствените му мисли.

Upgrade

Ъпгрейд – още една напълно печеливша измислица за някой. Можете да обновите всичко – от велосипеда, телефона, компютъра, колата, апартамента, дома, партньора в живота и нови органи. Тази безкрайна  пирамида няма граници. Заводът произвежда перална машина в продължение на три месеца – време е  да се купи нов, „по-съвършен модел“ и да се измъкнат от  купувача повече пари. Това е лесно – просто пробиват дупка в барабана, и  поставят допълнителна крушка – сега можете да стартирате рекламна кампания, и да шашанете клиента с невероятните ползи, ултра модерен дизайн и ултраикономична перална.

Ако този процес се придружава от прогрес настина, той може да се разбере по някакъв начин от логическа гледна точка, но напредък  в това няма, а в някои области напредъкът дори идва със знак минус.

И, разбира се, при думата «Upgrade», не може да се  забрави и да не се говори по темата  компютърни  „развлечения.“

Симулираната реалност се случва  изцяло във всички изисквания за формиране на тъпи и послушни граждани. Цифровите технологии въплъщават фантазиите на управляващата върхушка – във всяка  виртуална играчка човек трябва да изпълнява някакви заповеди,  да премине нивата на мисията и всичко това неясно по чие нареждане, като в замяна на всички тези усилия получава абстрактни точки или бонуси. Не е ли това като в живота?

Още от училище нас систематично ни приучават към същите, които съществуват само във въображението, неща. В края на краищата заработените от детето , така наречени оценки, са неговите печалби на ….хартия. Оценките в дневника нямат абсолютно никаква стойност – това е просто подготовка за живота на възрастните, в който ще има много такива хартийки с различни цифри, получени за изпълнението на задача, получена от непознат човек и неясно защо. Звънецът на часовника звъни –  време е да скочим и да бягаме да  печелим бонуси…….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *