Posted inБез категория

Медиите имат нужда от гражданска активност, но не и от агресия

Асоциацията на Европейските журналисти-България (АЕЖ) категорично осъжда всяка форма на агресия срещу представители на професията. Изразяваме съжалението си за инцидента с оператор на бТВ по време на иначе мирния протест на Орлов мост от миналата седмица.

Не приемаме обаче и опита за демонизиране на хиляди гражданизаради действията на едно лице или на определена група индивиди. Да не забравяме, че правото изключва колективната отговорност и в този смисъл е трудно да бъде оправдано поведението на телевизионната водеща Диана Найденова, която се опита да внуши, че всички, събрали се на Орлов мост, трябва да поемат вината за случилото се с оператора Иван Филчев.

В същото време, приветстваме нарасналата чувствителност към обективността на медиите, наблюдавана в последните дни в България. Винаги сме смятали, че гражданите не трябва безкритично да приемат медийното съдържание, което им се предлага, а да изискват качество и обективност.

За съжаление, съществуват съмнения, че голяма част от собствениците на медии в България не работят в обществен интерес. Единствените, които могат трайно да променят този факт, са представителите точно на гражданското общество. Това в никакъв случай обаче не трябва да става чрез насилие, а най-малкото чрез агресия, насочена към журналистите, част от които също са жертва на безскрупулни медийни магнати. Вярваме, че всякакви неагресивни форми на гражданска активност са добре дошли и допринасят за подобряването на медийната среда в страната.

Такава е целта и на месечната класация на АЕЖ-България за положителните и отрицателните явления в българската журналистика.  На сайта на асоциацията, всеки може да изпраща номинациите си за най-доброто и най лошото в българските медии, което е забелязал през текущия месец. През месец юни обявяваме класацията си за май.

Победител в положителната класация за май е текстът  „Гумена душа“ на Росен Босев във вестник „Капитал“. Покъртително разследване за смъртта на едно дете, чиновническата бездушност и безотговорност.

Отлич?н в класацията за гражданска журналистика е “За винкело и човещината” от блога на Румен Белчев.  Силен текст, посветен на неадекватната реакция на някои медии след земетресението в Перник.

Материалите със заглавия “7,5 по Рихтер удря Пловдив” на сайта Всеки ден и  “БАН предупреждава: Удря ни земетресение от 7,5 по Рихтер” на Новини.бг, както и “По-силен трус възможен до две седмици” на вестник “24 часа”, попадат в отрицателната класация. За жалост, тези медии се опитаха да се възползват от ситуацията след земетресението от 22.05, за да привличат внимание, като всяват паника сред населенето.

В отрицателната класация отбелязваме със сериозна загриженост материала на вестник „24 часа” от 2 май, препечатан впоследствие и от други медии, в който се разгласяват личните данни и медицинска диагноза на серозпозитивна българска гражданка, както и на още 11 други, задържана от гръцката полиция и съпроводени със снимки на лицата. Подобно действие противоречи както на правните, така и на етичните норми не само у нас, но и по света. Тайната на медицинската диагноза е общоприета именно за да предпазва пациентите от стигматизиране, малтритиране и отритване, които действия още повече намаляват шансовете им за лечение.

www.aej-bulgaria.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *