Posted inБез категория

Мургина невинна

Софийски апелативен съд напълно оправда бившата шефка на Националната агенция по приходите Мария Мургина.

Припомняме, на 25 януари миналата година състав на Софийски градски съд (СГС) призна Мургина за виновна по 2 от повдигнатите й 4 обвинения и я осъди на 4 години затвор.

Първото обвинение беше за това, че през юни месец 2006 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на НАП, тя е нарушила служебните си задължения и е издала незаконосъобразни указания на главен данъчен инспектор Лидия Андреева. Те са били изпратени по е-мейл, а по-късно потвърдени с официално писмо от НАП.

Указанията са били за промяна в ревизионен доклад на фирма „Плевен 1999″, чрез която е намалено данъчното задължение на фирмата. Това е довело до значителни щети на републиканския бюджет в размер на над 1 300 000 лева. По това обвинение съдът постанови присъда от четири години лишаване от свобода ефективно.

Второто обвинение бе затова, че е принудила против волята й бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане на заемания пост. Заплашила я, че в противен случай ще бъде дисциплинарно уволнена.

Днес САС   отмени присъдата на градския съд в осъдителната й част и оправда Мургина и по двете „оцелели“ на първа инстанция обвинения.

„Рано или късно, истината винаги излиза наяве“, каза Мургина, след като чу присъдата, която не е окончателна и може да бъде протестирана от прокуратурата пред Върховния касационен съд.

http://news.ibox.bg/news/id_265367790

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *