Posted inБез категория

Вижте как Венера пълзи по Слънцето за последен път в живота си

Любители и професионалисти   астрономи  се готвят да наблюдават транзита на Венера – една рядко небесно явление, което никой сред живите хора  днес, няма да   види  друг път през живота си, защото  следващия път, такава конфигурацията на небесните тела ще има чак през  2117 г., съобщава „Таймс“.

В продължение на почти седем часа   Венера ще се вижда как бавно  пълзи по слънчевия диск. Действието може да се наблюдава от цялата Земя. За астрономите това представлява практически интерес: те планират да направят редица измервания, които могат да помогнат за откриване на нови планети извън нашата Слънчева система. “ През 1769 г. капитан Джеймс Кук след транзита на Венера,  от остров Таити  получава данните, необходими за определяне на размера на Слънчевата система.

Този път наблюдение ще се провежда не само от Земята, но и от орбита с телескопа  „Хъбъл“, както  и от екипажа на МКС, и дори от дълбокия космос – с помощта на апарата „Кеплер“, който е на 92 милиона мили от нас. А  около Венера се върти космическият кораб на Европейската космическа агенция „Венера експрес“.

Преминаването на Венера по диска на Слънцето се случва на интервали от около 120 години, по двойки, с разлика от 8 години. Последният път, когато транзитът можеше да се наблюдава бе през юни 2004. Астрономите предупреждават, че наблюдателите за да  избягнат тежко  увреждане на ретината,  не трябва да гледат директно към слънцето. Това трябва да стане само с използването на предпазни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *