Posted inБез категория

Земята е била бомбардирана от неизвестно лъчение преди около 12 века

Японски астрономи са открили, че преди около 1 200   години Земята е била подложена на изключително мощна  бомбардировка от космически лъчи, съобщава Nature News.

Изследователите са използвали данни за съдържанието на въглерод-14 в атмосферата, събрани след анализ на дървесни пръстени и морски седименти. Те открили, че по време на периода от 774 до 775 година се наблюдава увеличение в съдържанието на този изотоп в атмосферата с 1,2% (това е 20 пъти повече от нормалното колебание на този параметър).

Известно е, че въглерод-14 се образува от неутронно  бомбардиране на азот-14. Източникът на неутрони, от своя страна, е взаимодействието на космическите лъчи с горните слоеве на атмосферата.

Първоначално учените са имали две хипотези по отношение на възможния източник на такова превишение   на мощността на космическите лъчи. Първата е, че лъчите са  следствие от мощната експлозия на свръхнова. В този случай такава свръхнова е трябвало да е видима през деня, но данни за нея липсват.

Според друга версия, източникът на лъчи е било мощно изригване на Слънцето. От друга страна, такова изригване щеше да има сериозни последствия за озоновия слой, и би трябвало да предизвика полярни сияния  в най-южните ширини. Например, през 1859 г., когато   е регистрирано най-мощното до  момента избухване на Карингтън, сияния са  наблюдавани в  Куба.

В моментапричините за ръста на съдържание на въглерод-14, учените не могат да обяснят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *